19 juli 2014

6 augustus 2013 Leguanen

Leguanen... Er was een tijd dat ze zeldzaam waren. En dus werden ze beschermd en mochten ze niet meer gevangen worden. Je kunt ze namelijk eten (schijnt niet erg gezond te zijn, maar dat terzijde) en dus werd er op ze gejaagd.

Ondanks dat ze nog steeds gevangen worden, hebben ze zich zó goed hersteld dat ze op bepaalde plekken gewoon een plaag vormen.

Ook al zijn het eigenlijk heel bijzondere dieren om te zien (ze zijn zo 'oerachtig') toch kunnen ze knap irritant zijn als jij net een nieuwe plant in je tuin hebt, of probeert groenten te verbouwen. Ze vreten namelijk alles op of kapot! Want ook al lusten ze het niet, dan nóg slopen ze eerst je plant, struik of boompje om hem vervolgens weer uit te tuffen. En dat overleven de meeste boompjes niet.

Ze klimmen rustig in sprintmodus een dikke cactus in! Ze zijn wat dat betreft knetterhard.
Ook om aan te pakken zijn ze hard. Als je er eentje op pakt voelt dat heel ruw en hard.
Wil je er eentje oppakken, dan moet je ze eigenlijk pal achter de achterpoten, rond de ribbenkast pakken. En goed stevig ook! Zo kunnen ze je niet bijten (wat ja dat kunnen ze!) en beschadig je ze niet. 

Pak ze nooit aan hun staart, want net als hagedissen laten ze die afbreken. En het meest bizarre is nog wel dat hun staart nog een hele tijd na kronkelt, ook al is hij er af gevallen. Ik neem aan dat dit ter afleiding bedacht is, zodat het dier wat aan de staart vast zat ondertussen weg kan komen, maar dat weet ik niet zeker natuurlijk. Een bizar gezicht is het wel!

Nu houden mijn honden de tuin aardig Leguaan vrij, maar ja ook zij slapen wel eens en dus gebeurt het ook hier dat de planten en struiken aangevreten worden... Helaas. Maar ja, dat is misschien dan een nadeel van midden in de natuur wonen. Hier zitten ze toch in grotere aantallen dan in een wijk denk ik.

In een erg droge periode heb je er meer last van, want dan is er weinig tot geen voedsel in de mondi en trekken ze richting de huizen om water en voedsel te zoeken.

Het jong hier onder op de foto is ongeveer 10 cm groot. Volwassen exemplaren kunnen wel tot ruim een meter worden. Ze hebben enorm veel kracht en kunnen met hun staart fikse meppen uitdelen.


Zo mooi is een jonge leguaan...


En zo 'mooi' een oude/volwassen leguaan...









Geen opmerkingen:

Een reactie posten